sara bernhardt ☕

sara bernhardt - bakelsen

Publicerad 2014-02-18 00:06:00 i bakelser,

 
 
 
Inte bara är det namnet som tilltalar mig.
 
Jag gillar att pilla med små saker. Och när ångestmolnet börjar kväva en tycks det vara ett fenomenalt litet utlopp. Dessutom kan man känna sig en aning stolt när man ögnar sina små verk.
Och dessutom är de äckligt goda.
Och roliga att göra.
 
Biskvi är namnet på oglaserat porslin, för er som inte visste detta och orkar bry er. Bara botten kallas för mandelbiskvi och för mandelälskare är den god för sig själv. Personligen har jag aldrig särskilt tyckt om den där starka mandelsmaken, och således har jag haft svårt för allt med marsipan (har t o m svårt för semlor och brukar äta runt mandelmassan och bara slicka upp grädden och det saftiga söta brödet), men här sällskapas mandeln fint med en mäktig, söt fyllning och knaprigt chokladskal, så det går alldeles utmärkt.
 
Sara bernhardt-bakelsen är en variant av chokladbiskvin, fast med chokladtryffel som fyllning istället för smörkräm (lite finare, helt enkelt). Döpt efter en fransk skådespelerska är den också, som jag för övrigt inte har någon aning om vem det är. Men den smakar gudomligt.
 
Åtminstone för de flesta! Vissa tar en tugga och kan inte käka upp resten 😤
Smaken är väl som baken.
 
 
***
 
Till 10-12 stora biskvier, alternativt 40 st. små, behövs:
  • 200 g mandelmassa
  • 60 g äggvita (ca. 1 äggvita)
Sätt ugnen på 175°C.
 
Riv mandelmassan fint. Blanda väl med äggvitan.
Den proffsiga konditorn spritsar ut små kakor på plåten nu. Men jag är ingen proffsig konditor och tycker om att kladda med händerna. Däremot kan kladdet här göra ojämna kakor, så ett tips är att olja in händerna lätt med lite neutral rapsolja eller dylikt, och sedan forma små bollar av smeten. Placera ut dem på en plåt med bakpapper, platta ut så de är ett par-tre millimiter tjocka och jämna till i kanterna.
Baka i mitten av ugnen i ca. 14 minuter, tills de är lite gyllene. Är de fortfarande bleka och bara lite gyllenbruna kring kanterna så är de inte färdiga. Låt svalna av lite på plåten, och för sedan över dem för att svalna helt och bli krispiga på galler, upp-och-ned.
 
  • 75 g mörk choklad
  • 1 msk smör
  • 2 msk vispgrädde
Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp smör och grädde i en kastrull, och häll över chokladen. Rör om så att det blir en jämn, tjock massa och låt svalna helt.
 
Bred eller spritsa chokladtryffeln på biskvierna.
Smält sedan...
  • ca. 100 g mörk choklad
... över vattenbad (alternativt i mikrovågsugn om du är lat som jag - konditorerna skulle protestera men vad bryr du dig om det?) och häll i en skål - lämpligen lite djupare och smalare i diameter så blir det lättare att doppa.
För ned biskvierna i chokladen och se till så att all tryffel täcks. Låt dem därefter stelna helt och hållet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela