sara bernhardt ☕

superbrödet! 💪

Publicerad 2014-03-14 09:40:00 i bröd,

 
Hej :)
Det här brödet är super för att...
 
1. ... det innehåller allt som ett nyttigt mellanmål/frukost bör ha! Tycker jag. (Tror du mig inte?!! Kolla ingredienslistan ba! Havre, linfrön, mandel, pumpafrön, solrosfrön, yoghurt, lingon...!)
 
2. ... ett par skivor är tillräckligt för att man ska stå sig ett bra tag.
 
3. ... det är dessutom massa sött och gott och sånt, för att det är lingon och vaniljyoghurt i. Fast utan att det är något raffinerat, onyttigt socker i. Nja, förutom om man väljer någon billig vaniljyoghurt då, som jag gjorde. Men man kan köra på naturell yoghurt. Eller filmjölk för all del. Eller soyghurt sötad med vaniljstång.
 
4. ... det innehåller massa knaprigheter för att det ska kännas härligt att äta också.
 
5. ... det är roligt att säga "superbrödet".
 
6. ... det också går snabbt som attan! Det här brödet har du klart på en dryg timme.
 
Det är så super så att det var typ det enda jag åt under hela förra veckan och var tvungen att baka det nu igen.
 
Till ett bröd behövs:
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl grovhackad mandel
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1/2 solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat (har man inte bikarbonat kan man byta ut mot 3 1/2 tsk bakpulver)
  • 5 dl yoghurt (jag tog vaniljyoghurt - då blev det ännu sötare och go'are 😍)
  • 1 dl lingonsylt (rårörda lingon är godast)
Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör därefter ner yoghurt och lingon. Blanda ordentligt, så att det inte finns några mjölklumpar kvar någonstans.
 
Stjälp ner i en smörad brödform och jämna ut.
Baka i nedre delen av ugnen i 175°C i ca. en timme. Känn efter i mitten med en provsticka och kolla om den kommer ut torr. Om den inte är klar kan man ta ut brödet ur formen, vända det upp-och-ned och baka i ytterligare 10 minuter (detta är nackdelen med dessa jävla aluminium bakformar - som dessutom frigör massa hälsofarliga partiklar när man använder dem - ush!).
Låt svalna på galler med bakduk över.
 
Tips! Låt brödet svalna (åtminstone nästan) helt och hållet innan du skär i det, annars finns det risk för att det bara knöglar ihop sig.
Försök i alla fall hålla dig från att smaka en liten, liiiiiiten stund!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela