sara bernhardt ☕

det goda brödet - The New York Times style

Publicerad 2014-02-25 20:38:15 i bröd,

 
Personligen skulle jag enbart kunna leva på gott bröd och mackor. För mig finns det inget godare.
 
Det här receptet spred sig som en löpeld när det publicerades i The New York Times år 2006, och även i Sverige har metoden med gjutjärnsgryta när man bakat bröd blivit en riktig succé. Förmodligen eftersom det inte krävs mycket mer än att röra ihop en deg och vänta på att den ska jäsa under en längre tid. Får brödet en lång jästid blir den saftigare och luftigare, och bakar man i gjutjärnsgryta får den dessutom en fin form och jävligt härlig yta. Närmare ett stenugnsbakat bröd kommer man inte i sitt eget kök.
Och närmare ett surdegsbröd kommer man inte utan att faktiskt sätta en surdegsgrund.
Mycket gott. Och enkelt.
 
Till ett bröd behövs:
  • en hörna från en jästkub, alt. 1/4 tsk torrjäst
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1 1/4 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vätskan med saltet, och blanda ner mjölet. Degen ska vara kladdig. Täck över med plastfilm och låt stå över natten eller upp till 18-20 timmar.
 
Nu ska ytan vara alldeles bubblig och sprudlande av liv!
Mjöla en arbetsyta generöst med mjöl, häll ut degen och vik den till ett paket - men var försiktig så att du inte dödar bubblorna! Täck med plast och låt vila en kvart/halvtimme.
 
Vik degen över sig själv (använd bara så mycket mjöl som verkligen behövs så att det inte fastnar i händerna, alltså använd inte för mycket) och forma till en boll.
Mjöla en bakduk med mjöl och eventuellt något grövre som havrekli, placera degbollen ovanpå, och täck med en till bakduk. Låt jäsa i ytterligare ett par timmar, eller tills degbollen är typ dubbla storleken.
Känn på den, peta lite med fingret - om den är färdigjäst så är den spänstig och återtar sin form, som när man petar på hud.
 
Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm till 230°C. Ta sedan ut den svinheta (!!!) grytan och stjälp försiktigt ner degbollen i grytan. Sätt på locket och skjutsa in i ugnen, låt baka i 30 minuter. Ta sedan av locket och låt baka i ytterligare ca. 15-30 minuter, eller tills brödet fått en fin färg.
Stjälp upp på galler och låt svalna utan bakduk.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela